Blog

Future Learn ile Ücretsiz Raspberry Pi Eğitimi

Herkese merhaba! Sizlerle bugün harika bir online eğitim paylaşacağım. Future Learn platformu “Getting Started with Your Raspberry Pi” eğitimini ücretsiz kayıta açtı. Ülkemizde Udemy, Coursera gibi platformlar yaygın olarak kullanılsa da Dünya’da online eğitim konusunda iyi bir yere sahip Future Learn. Bence UX olarak da daha kullanışlı bir yapıya sahip, şahsen anlatımların bile videosunu izlemek bana biraz sıkıcı geliyor. Şimdi gelin sizlere biraz bu ücretsiz eğitimden bahsedeyim. Öncelikle bir Future Learn hesabı oluşturmamız gerekiyor. Sizinle paylaştığımız linke tıkladığınızda sağ üstte yer alan “Register” ile yeni hesap açabilir, “Sign In” ile…

Devamını Oku
Blog

Raspberry Pi Haberleri

Raspberry Pi haberleri demişken, Raspberry Pi bilgisayarımızda Linux, Ubuntu gibi işletim sistemlerini kullanabileceğimizden bahsetmiştik, hatta Ubuntu 20.04 LTS’in nasıl yükleneceğiyle ilgili bir rehber de hazırlamıştım. Bunların yanında Raspberry Foundation tarafından geliştirilen, her yıl da kendisini güncellenmeye ve güzelleşmeye devam eden Raspberry Pi OS da en iyi seçeneklerden. Şirketin gelenekselleşmiş faaliyetlerinden biri olarak her yıl sonunda bir güncelleme geliyor. Temel olarak bahsetmek gerekirse; Chromium’dan izlenen videoların kalitesi arttırıldı. Artık tarayıcı üzerinden Google Meet, Zoom, MS Teams görüşmelerine katılabiliyoruz. Pulse Audio ile aynı anda iki ses kaynağından (tarayıcı + vlc player örneğin)…

Devamını Oku
Blog

Raspberry Pi Oyunları

Herkese merhaba, Raspberry Pi modellerinde genellikle Raspbian işletim sisteminin “Raspbian Buster with desktop and recommended software” adlı yazılımını, önerildiği üzere kullanıyoruz. Şekil 1 – Raspbian işletim sistemi dosyası Raspbian işletim sistemi ile default olarak gelen oyunları biliyor muydunuz? Gelin hep beraber inceleyelim. Raspbian Oyunları Menu kısmından Oyunlar bölümüne erişebilirsiniz. Raspberry oyunu denilince aklımıza gelen ilk oyun Minecraft oluyor ama Python Oyunları kategorisinde 14 oyun daha mevcut ve bu oyunların listesi ise aşağıdaki şekilde: Flippy Fourinarow Gemgem Inkspill Memorypuzzle Pentomino Simulate Slidepuzzle Squirrel Starpusher Tetromino Tetrominoforidiots Wormy Website Şekil 2 –…

Devamını Oku
News

Raspberry Pi ile NAS Sunucusu Projesi

Herkese merhabalar, Umarım hepiniz iyisinizdir ve her şey yolundadır  Evde kalmaya devam ettiğimiz bu süreçte, çok kolay bir şekilde yapabileceğiniz bir proje ile karşınızdayız. Hepimiz verilerimizi (Fotoğraflar, Videolar, Müzikler, Dokümanlar, Mailler vs) bulut depolama yöntemlerinden en az birini kullanarak saklamaktayız. En popülerleri ise Google Drive, Microsoft One Drive, Yandex Disk ve Dropbox dir. Peki bu verilerimizi kendi bulut depolama sistemimizi kurarak saklayabilir miyiz? NAS Sunucu NAS sunucu sistemi, verilerin depolanmasını ve aynı yerden alınmasını sağlayan ağa bağlı bir depolama cihazıdır. NAS sistemi ile evinizde veya iş yerinizde özel bir bulut…

Devamını Oku
Offer

Raspberry Pi ile Media Center Kurulumu

Herkese Merhaba, Bugün Raspberry Pi ile nasıl bir media center kurabileceğimizi inceliyeceğiz. Şekil 1 – Raspberry Pi Media Center KODI Kodi, raspberry pi üzerinde çalışan bir media center yazılımdır. NOOBS olarak bilinen kolay işletim sistemi içerisinde, Kodi’nin LibreELEC ve OSMC bölüşümleri bulunmaktadır. Şekil 2 – Kodi media center NOOBS İlk olarak NOOBS işletim sistemini SD kart üzerine kurmamız gerekiyor. Bunun için NOOBS sayfasındaki adımları takip edebilirsiniz. NOOBS işletim sisteminin kurulumunu gerçekleştirdikten sonra raspberry pi’yi boot yapıp aşağıdaki ekranı görüntüleyebilmemiz gerekiyor: Şekil 3 – Noobs işletim sistemi Bu ekranda LibreELEC veya OSMC‘yi seçmeniz ve kurulumu için Install…

Devamını Oku
Shop

Raspberry Pi Ubuntu Kurulumu

Herkese merhabalar! Çoğumuzun kişisel bilgisayarlarında da tercih ettiği Ubuntu işletim sistemi artık Raspberry Pi’larda de kullanılabiliyor. Raspberry Pi 2, 3/3B+ ve 4 modellerinin herhangi birine kolaylıkla Ubuntu kurulumu yapılabiliyor. Bu rehberimizde Raspberry Pi’ımıza Ubuntu yükleyip gerekli kurulumları yapacağız. Nelere ihtiyacımız var? microSD kart (En az 4GB, 8GB olması önerilir) microSD kart girişi olan bir bilgisayar Raspberry Pi 2, 3 veya 4 micro-USB güç kablosu ( Pi 4 için USB-C) Wi-Fi ağı ya da internete bağlı bir ethernet kablosu BONUS: Eğer Raspberry’nizi bir ekran veya klavyeyle kullanmak istiyorsanız onların bağlantılarını da kurulum sırasında gerçekleştireceğiz. (basit…

Devamını Oku